tiistai 19. maaliskuuta 2013

Säteet ohi

Vähän tässä kulkee vielä pää kallellaan tukka sojottaen, mutta nyt se on ohi ja alkaa toipumisen aika. Jess! Tukkaa siis vielä on päässä, mutta mutta...alkaa olla merkkejä tilanteen muuttumisesta. No onneksi pikkuasia loppujen lopuksi.

Vatikaanissa Paavi on nyt sitten tänään astunut virkaansa. Ensimmäisen julkisuusviikon jälkeen näyttää siltä, että uusi paavi omaa kykyä hurmata kansaa maanläheisillä teemoillaan. Välillä tuntuu, että jopa Luther olisi tästä jesuiittapaavista innoissaan, karnevaalin taustalla näkyy alkuperäisen kristillisyyden peruskäsitteitä, kuten armoa ja diakoniaa. Tämä paavi on valtava mahdollisuus köyhälle maailmalle. Voin vain kuvitella miten Rooman kuurian koukkunokkaiset rautakardinaalit pelkäävät hänen lähtevän sohlottamaan uudistusten tielle. Katolinen kirkko on aina kriisin aikana lisännyt keskusjohtoisuuttaan ja sillä pysynyt yhteinäisenä. Mutta nyt voi olla niin, että tuo tie on käyty loppuun. Nyt pitää tuoda kirkko takaisin köyhien ja vähäisten joukkoon. Onnea matkaan Franciscus!

Eilen ykköseltä tuli dokumentti todellisesta Etelä-Amerikkalaisesta legendasta (ja myös köyhien sankarista) Ayrton Sennasta. Itse olen formuloita seurannut jo yli 30 vuotta, kerran ollut kisapaikallakin. Nykyinen Kimin suosio johtuu siitä, että hän ei suostu siihen tyhjänpuhumisen maailmaan, mikä lajiin liittyy. Monesti kilvanajo meinaa jäädä sivuseikaksi. Silloin, kun olin Nurnbugringilla kisaa katsomassa taskut olivat täynnä tupakkaa, jo ennen kuin rataa oli nähtykään.

Mutta Sennaan takaisin. Henkilökuva Sennasta pääsee uskomattoman hyvin iholle ja sielunmaailmaan sisälle; intohimo röyhkeys, herkkyys, haavoittuvuus, katolinen uskonnollisuus kuvataan upean aidosti. Tarinasta suuren tekee myös taistelu Prostin kanssa, siinä koetut taistelut ja vääryydet. Ayrtonia pidettiin hullunrohkeana ja täysin pelottomana, mutta dokumentissa hänelle annetaan myös pelon ja vaaran ymmärtäjän kasvot. Hän suree kilpatovereitaan ja pyrkii auttamaan maansa köyhiä. Viimeisten päiven kuvaukset tuovat esiin hänen ahdistuksensa. Tallipäällikkö ei ollut varma, lähteekö hän viimeiseen kisaansa lainkaan. Ahdistunein kasvoin lähti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti