torstai 28. maaliskuuta 2013

Kiirastorstaita ja paastoa

Hiusmalli muuttui sitten tänään trendikkääseen kaljuun, mutta sitähän tavataan sanoa että vaihtelu virkistää.

Vielä ei ollut voimia lähteä kirkkoreissulle, mutta lähipäivinä pitää katsoa uudelleen. Pääsiäisen aikana kirkon valaistus parhaimmillaan ja olisi kiva päästä nauttimaan tunnelmasta muutenkin. Valo, ilo ja toivo konkretisoituvat pääsiäisenä niin monin tavoin - toki raskaine kääntöpuolineen.

Huomenna tarkoitus ajaa kaloreita alaspäin eli tuhannella kalorilla pitäisi pärjätä. Mikäpä sopisi paremmaksi paastopäiväksi kuin pitkäperjantai? Kärsimyksen päivä ja  tavoitteena myös edistää kuntoutumista ja saada kroppa tasapainoon.

Pienillä paastoilla alkaa olla paljon näyttöä terveyden kannalta varsinkin pitkäikäisyyden puolesta. Aiemmin on havaintona ollut, että paastopäiviä pitävät ortodoksimunkit sekä mormonit elävät huomattavasti normaaliväestöä pidempään.

Keskeiseksi tekijäksi on havaittu insuliinin kaltainen kasvutekijä IGF-1, jota maksa tuottaa. Yhdessä proteiinin kanssa se säätelee solujen jakautumista. Kun proteiinien määrää vähennetään, paastossa solut alkavat korjaantua. On olemassa eräs lyhytkasvuinen heimo, jolta mutaation seurauksena puuttuuvat diabetes, sydänsairaudet sekä syövät kokonaan.

Ihmisillekin on kokeiltu Chicagosa vuoropäiväpaastomenetelmää, jolloin joka toinen päivä syödään 500 kcal ja joka toinen päivä on ruualtaan täysin vapaa. Tällä on saatu hyviä tuloksia veren rasva-arvoihin. Miedompi versio on 5/2 eli kaksi paastopäivää viikossa. Lisää toki vaaditaan ihmistutkimusta, mutta voipa tuossa olla jotain lupaavaa. 

Toisten mielestä ihmistutkismusta on äärettömän paljon, ortodokseilla on paastopäiviänä keskiviikko ja perjantai. Lihaa, munia, maitotuotteita, kalaa, viiniä ja öljyä ei tule syödä paaston aikana eli juuri se proteiiniboosti jää pois. Ja munkit elävät hämmästyttävän usein satavuotiaiksi. 

Mutta paaston merkitys on ennen kaikkea henkinen. Se muistuttaa elämän perusasioista, palauttaa jalat maan pinnalle ja mielen taivaallisiin. Pääsiäinen kulkee kohti huipennustaan, mutta ensin pitää käydä pohjalla pitkäperjantain tunnelmissa. 
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti