tiistai 19. huhtikuuta 2016

Taloustalkoot

A2-ilta:Taloustalkoo-ilta on käynnissä. Surulliseksi vetää. Jokainen tietää, että otamme miljardeja syömävelkaa vuodessa. Silloin luulisi, että jokainen kilvan etsisi ratkaisuja, joilla talous tasapainotettaisiin. Näin ei kuitenkaan asiat vieläkään näytä menevän.

Onkohan kyse siitä, että talouden sinänsä yksinkertaista logiikkaa ei ymmärretä. Pankkiautomaattien yleistyessä aikanaan nuorisoa arvosteltiin siitä, että se luuli rahan tulevan seinästä. Väitettiin, ettei kunnolla ymmärretty sitä että raha pitää ensiksi työllä ansaita.

Nykyään lainan ottamisen logiikka on hämärtynyt. Lainaa saa käytännössä ilmaiseksi, jos on uskottavuutta pankin suuntaan. Minkäänlaisia koronnousuja ei ole edes näköpiirissä. Tästä syntyy illuusio ilmaisesta rahasta, jota ei koskaan tarvitse maksaa takaisin.  Varsinkin julkisen talouden kohdalla tämä näkyy. Laina kun on yhteistä, niin tapahtuu ns. deindividutaatio. Väitän, että tilanne olisi toinen, jos jokaiselle veronmaksajalle tiedotettaisiin paljonko vuosittain "henkilökohtaista" velkaa otetaan. Kylmä tosiasia on se, että tänä vuonna jokainen suomalainen vauvasta vaariin velkaantuu noin 1000 euroa. Nopeasti laskettuna 2007 jälkeen jokainen suomalainen on velkaantunut noin 10000 euroa. Omassa viisihenkisessä perheessä tuo on 50000 euroa. Tämän vuoden velkaantumisvaudilla joikainen perheenjäsen ottaa reilut 80 euroa velkaa kuukaudessa. Hirvittäviä lukemia. Silti jotkut haluaisivat ottaa velkaa enemmän. Tosi paljon harmittaa muutamien populistipoliitikkojen äänekkyys, jolla he ovat omiaan johtamaan äänestäjiä harhaan. Näin yhteiskunnan uudistaminen tulee äärimmäisen vaikeaksi ja nousu talouskuopasta hankaloituu entisestään.
---
Viime viikon normaalia suurempi aktiivisuus tuntuu vielä jäsenissä, joten yritin tänään ottaa tosi rauhallisesti. Huomisesta alkaen tekemistä sitten riittääkin enemmän.

* pahoitteluni, velkaanutmislukemissa oli pilkkuvirhe, joka on nyt 27.4. korjattu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti