torstai 7. huhtikuuta 2016

Poliittista teatteria

Ihan hyvä päivä oli ilman isompia takapakkeja. Toisaalta sitä aina illalla tulee ihmetelleeksi, että mihin ihmeeseen se päivä oikein kuluikaan. Maailma on suunnilleen yhtä keskeneräinen kuin eilen illallakin.

Ensi vuoden rahankäyttöä suunnitellaan valtiotasolla niin sanotussa kevään budjettiriihessä. Tänä vuonna tajusin  sentään vaihtaa kanavaa jo melkein ajoissa. Opposition hurskastelu synnyttää  vihaa vai pitäisikö sanoa suoraan että raivoa. Totta kai jokaisen pitää ymmärtää, että kysymyksessä on poliittinen teatteri. Oppositio on katkerana, koska se ei pääse osallistumaan päätöksentekoon. Asioista voi silti puhua ratkaisukeskeisesti ja asiallisesti.  Mielestäni poliittisessa teatterissa raja kulkee siinä, että pitää itse voida uskoa puheeseensa. Näin ei nyt selvästikään aina ole. Tyhmyys on tietenkin eri asia, mutta siitä harvemmin lienee kysymys.

Opposition pitää olla hereillä. Sen pitää auttaa hallitusta tekemään kansan kannalta hyviä päätöksiä. Viime hallituskaudelta muistetaan tilanne, jossa silloinen oppositiojohtaja Juha Sipilä selvensi hallitukselle jotakin asiaa ja näin vältyttiin huonolta päätökseltä. Siinä oli yksi keskeinen syy, miksi Sipilä nousi vaalivoittajaksi. Hän ajattelee kansan parasta eikä omaa etuaan.

---
Turkin kiistelty pääministeri oli Suomessa vierailulla tänään. Puheet ihmisoikeustilanteesta ovat aivan toisenlaiset kuin Amnestyllä. Olisi mukava tietää, mikä totuus on. Turkki on varsin sekavassa tilanteessa; monenlaista painetta on sisäisesti ja ulkoisesti. Kovasti maa haluaisi mukaan EU:n jäseneksi ja siksi pääministeri oli Suomeen tänään päätynyt.
---
Amerikassa Trumpi-vaalit on saamassa uuden käänteen. Prepulikaanien, kuten Hyttynen sanoo, tilanne on ajautumassa aidosti jännittäväksi. Trumpin ylivoimainen johtoasema on sulamassa pahasti. Kolmannen ehdokkaan mukaantulo ja Trumpin möläytykset ovat aiheuttaneet sen, että kesän puoluekokouksessa ehdonta enemmistöä ei ole yhdelläkään ehdokkaalla.
---
Nokian 1300:n työntekijän yt-neuvottelut oli tietenkin melkoinen päivän sokki. Asia ei kuitenkaan ole niin paha kuin voisi olla. Yhtiö säilyy elinvoimaisena ja sieltä vapautuvat ihmiset harvemmin jäävät syrjäytymään. Innovatiivinen joukko löytää paikkansa.
---
Sote-uudistusta on myös jauhettu taas. En tiedä tajuavatko tekijät itsekään, mitä ovat tekemässä. Tavoitteena oli kolmen miljardin säästö ja palvelujen parantaminen. Nyt homma näyttää vain muuttuvan entistä monimutkaisemmaksi. En ole ollenkaan varma siitä, meneekö tuo parempaan suuntaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti