lauantai 23. huhtikuuta 2016

Ikonit kaatuvat, kyyneleet valuvat

Ei ihan yhtä nihkeä päivä kuin eilinen, mutta hidasta tänäänkin oli.  Lääkitystä piti pikkuisen säätää, mikä auttoi selvästi.
---
Princen poismeno on aiheuttanut melkoiset kyynelvirrat ympäri maailmaa. Fanit ovat kokoontuneet yhteen suremaan Princeä tämän elämän ja uran merkkipaikoille. Ilmiö on nähty laajamittaisena monet kerrat aiemminkin. 1977 kuolleen Elvis Presleyn ympärille on muodostunut kultti, joka aktivoituu varsinkin Elviksen synnyin- ja kuolinpäivinä. Ihmisiä kokoontuu hänen hautansa äärelle laulamaan ja rukoilemaan. Jotkut jopa uskovat Elviksen vieläkin olevan elossa. Oman aikaperspektiivini sisällä mielenpainuvin kaikista kyynelvirroista on Prinsessa Dianan äkillinen kuolema liikenneonnettomuudessa vuonna 1997. Kukkameri ja kyynelvirta Dianan muistoksi oli vaikuttava. Aihe on nyt jälleen ajankohtainen, kun aivan viime aikoina moni populäärikulttuurin ikoni on kohdannut viimeisen asemansa.

Ilmiö on mielenkiintoinen ja sitä voidaan katsoa hyvinkin eri näkökulmista. Yhden näkökulman tuon tässä esille. Yhteiskuntamme on pyritty rakentamaan sekulaarille pohjalle, vapaaksi uskonnoista. Tämähän on yksi syy islamilaisen maailman ja länsimaiden väliselle konfliktille. Muslimit eivät käsitä uskonnotonta yhteiskuntaa. Ainakin se on jonkinlainen kauhistus.

Pointtini on seuraava. Uskonto voidaan yhteiskunnasta pitkälti poistaa, mutta ihmismielestä sitä ei koskaan voi karkottaa, koska ihmisen käyttöjärjestelmä on pohjimmiltaan uskonnollinen. Ihminen etsii jotakin, jota katsoa ylöspäin,  kaipaa pyhyyttä voidakseen hyvin ja kolmanneksi; ihminen etsii vastauksia elämän suuriin mysteereihin.

Kaupalliset toimijat ovat tämän uskonnollisen tyhjiön oivaltaneet ja luoneet valtavia pääomia vetoamalla ihmisen tyhjyyteen ja henkiseen janoon. Populaarikulttuurin ikonit saattavat tunnekohteina täyttää tuon uskonnon mentävän aukon ihmisessä.  Samoin tekevät ISIS-värvääjät, jotka lupaavat paljon, antavat ideologian, jonka puolesta taistella ja vaikka kuolla. Paikka paratiisissa on helppo luvata. Kuluttajasuoja on asia erikseen.

Ja lopuksi pieni vastuuvapauslauseke. Edellä kirjoitetussa on yleistyksiä ja tarjoaa yhden näkökulman puruleluksi sinulle lukijalle. Asian perusteellinen käsittely on asia erikseen.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti