torstai 11. joulukuuta 2014

Verot

Verokeskustelua on taas käyty. EK on ehdottanut tuloverojen alentamista neljällä miljardilla. Tuon kokoinen veroale kuulostaa pahasti ylimitoitetulta. Millä ihmeen logiikalla taataan, että yhteiskunta hyötyisi tilanteesta, jos veropohjaa ohennetaan näin paljon? Mikä takaa sen, että kuluttajalle jäänyt ylimääräinen raha menee kotimaiseen kulutukseen? Sehän voi mennä esimerkiksi ulkomaan matkaan tai ulkomaalaisen viihde-elektroniikan ostamiseen. Silloin ei juuri mitään jää Suomen talouteen. Ehkä pikkuisen matkatoimiston ja elektroniikkaliikkeen myyjille ja firmoille jää jotakin. Mutta kun yhteisöverokin on jo leikattu minimiin.

Jos sen sijaan veroale kohdistetaan pienituloisiin asia on toinen. Pienituloiselle annettu veroalennus on turvallisin, koska silloin rahat menevät mitä todennäköisimmin kotimaiseen kulutukseen. Ostetaan kotimaista laadukasta ruokaa, käydään parturissa useammin ja ostetaan kalliimpi kotimainen liittymä kännykkään sekä tilataan sanomalehti kotiin. Näin työllistetään kotimaista väkeä ja saadaan raha kiertoon.

Tietysti joku voi ajatella toisinkin päin. Alempi vero isopalkkaiselle saa aikaan ahneutta ja sen kautta taloudelllista toimeliaisuutta. Esimerkiksi hyväpalkkainen lääkäri pitää työpäivän lisäksi iltavastaanottoa ja näin aiheuttaa verotuloja jaettavaksi yhteiseen pottiin ja tietenkin hyvinvointia potilaille, jotka pääsevät nopeammin hoitoon lääkärin ahneudesta johtuen.  Ehkä ahneus onkin hyvä asia, tai oikeastaan ahneudesta seurannut ahkeruus. Voihan ahkeruutta seurata muustakin, vaikka auttamisen halusta. Mutta siihen ei tarvita veroalea. Lisäksi joku voisi huomauttaa, että lääkärin tuottama veroeuro on arvokkaampi kuin pienituloisen progression tähden. Suurempi osa palautuu verotukseen. Eli yhteiskunnan tulisi iloita suurituloisista, jotka tuottavat elintärkeää verokertymää.

Verotuksen keventäminen on aina riski hyvinvointiyhteiskunnalle, jolla on tarjolla laajaat palvelut. Jos on pakko veroja alentaa, alentaisin niitä mieluiten pienituloisilta siten vielä, että työn vastaanottaminen kannattaisi mahdollisimman useassa tilanteessa. Ihminen saataisiin pysymään aktiivisena paremmin, mikä olisi etu sekä yksilölle että yhteiskunnalle.  Pienyrittäjien alv. kuristi monta pientä yrittäjää 90-luvulla. Korkeampia tulorajoja sille puolelle ovat monet puoltaneet, mikä on kuulostanut järkevältä.
---

HJK pelasi upean ottelun belgialaisia vastaan ja osoitti ansainneensa eurooppaliigapaikan pienen alkukankeuden jälkeen. Tänään peli oli tosi hienoa ja pinnakin oli lähellä. Yliajalla HJKlta vietiin selvä rankkari, kun pelaaja kaadettin rangaistusalueella. Tuomari määräsi tilanteesta vaparin, mikä oli selvästi väärä päätös. Jalkapallokausi Suomessa päättyi tähän ja HJK:n ja SJK:n menestys jätti hyvän maun kaudesta.
---
Kylki on vieläkin ollut hankala vaikkei aivan yhtä dramaattinen kuin vielä eilen. Harmittaa tietenkin, ettei ole päässyt liikkumaan toivotulla tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti