lauantai 27. joulukuuta 2014

Lautalla

Illan teemana Yle Teemalla oli Kon-Tiki. Tiedemies Thor Heyerdahl oli 1940-luvulla kehittänyt teorian, jonka mukaan Polyneisian saaret on asutettu idästä Etelä-Amerikasta eikä lännestä Aasiasta. Teoria ei saanut aikansa tiedemiehissä juurikaan myönteistä vastakaikua, joten Heyerdahl päätti todistaa teoriansa oikeaksi uhkarohkealla 101 vuorokautta  kestävällä purjehduksella. Lautta oli tehty balsapuusta inkojen lautan mukaan. Sen nimi oli Kon-Tiki ja se kesti 8000 kilometrin matkan.

Purjedus tapahtui vuonna 1947 ja siitä tehtiin dokumentti, joka voitti Oscar-palkinnon vuonna 1951. Teemalla esitetty dokumentti oli erittäin hyvärytminen, viihdyttävä ja informatiivinen. Heti perään esitettiin aiheesta dramatisoitu elokuva vuodelta 2012. Nämä täydensivät toisiaan oikein hyvin. Sankaruus ja hullunrohkeus ovat  joskus kovin lähellä toisiaan, eikä vähiten tässä tarinassa. Heyerdahl osoitti teoriansa, ellei oikeaksi niin ainakin käytännössä mahdolliseksi.

Hirvittävä väsy ollut tänään. Eilen kerroin kyljen rusahtamisestsa uudelleen. Nukuin melkein 13 tuntia eli tuplat normaaliin verrattuna. Illalla on taas väsy, mutta kylki tuntuu tukevammalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti