maanantai 1. joulukuuta 2014

Kodinturvajoukot

Päivä oli voinniltaan kohtuullinen vaikka unet jäivät muutamaan tuntiin. Päivä oli varmaankin yksi pimeimmistä koko vuonna. Sumua ja sameaa.

Tarvitaanko Suomeen kodinturvajoukot?
MOT otti esiin ajatuksen kodinturvajoukoista eli vapaaehtoisista valtakunnallisista maanpuoulustus joukoista. 100 000 asian harrastajaa, naista ja miestä, olisi tarkoitus haalia tähän joukkoon.

Taustalla on reservin pieneneminen poliittisin päätöksin. Armeija on pienenemässä 230 000:n mieheen. Reservin koko oli kolme vuosikymmentä sitten lähes kolminkertainen. Puoli miljoonaa koulutettua reserviläistä jää sijoittamata tällä hetkellä. Tämä tarkoittaa sellaista totaalisen outoa asiaa, että heillä on maanpuolustuskielto eikä heitä siten voi kriisitilanteessa käyttää maanpuolustukseen vaikka vihollinen kävelisi yli. Heitä kohdeltaisiin kansainvälisessä oikeudessa rikollisina, koska eivät kuulu viralliseen maanpuolustusorganisaatioon. Organisoituminen kodinturvajoukoiksi puolustusvoimien alaisuudessa kautta järkevöittäisi tätä asiaa.

Aihe on ollut esillä silloin tällöin kylmän sodan jälkeen. Myös poliisiylijohtaja Paatero on aikanaan heittänyt saman tyyppisen ajatuksen ilmoille poliisin lähtökohdista. Syrjäseuduilla olisi hyvä olla luottomiehiä tarvittaessa jopa aseistettuina. Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat olleet eniten asiassa aktiivisia.

Puolustusvoimat vastustaa ainakin virallisesti ajatusta. Selvää onkin, että tällaisten kansalaistoimintaan perustuvien joukkojen täytyisi olla tiukasti valtiovallan alaisuudessa. Mitään ylimääräistä ja epämääräistä sotilasjoukkoa ei tietenkään kaivata. Taustalla on 1918 trauma, jossa suomalaiset taistelivat toisiaan vastaan. Turvallisuuden kannalta tällainen joukko voisi olla harkinnan arvoinen. Viholliselle se olisi hankala pala ja se saataisiin nopeasti liikkkeelle tilanteen kiristyessä. Puolustusvoimat itse asiassa jo kehittävät paikallisjoukkojen toimintaa, mikä oikeastaan muistuttaa ajatusta kodinturvajoukoista. Ehkä sitä kautta idean positiivinen puoli on jo toteutumaan päin. Ehkä kodinturvajoukkojen perustaminen täytyy jättää toiseen kertaan.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti