torstai 18. joulukuuta 2014

Kuka on paras urheilija?

Stubbin sukellus syvenee, nyt meni demaritkin ohi. Merkillistä ja vähän kohtuutontakin.

Vointi salli kilpikonnavauhtisen kävelylenkin. Hyvä olo tuli, erittäin hyvä. Liukastumisen vaara on kuitenkin suuri enkä uudestaan halua kokeilla kylkiluiden kestävyyttä. Lipsumista oli sen verran, että nastoja täytyy harkita tai sitten siirtyä kokonaan kuntopyörän käyttäjäksi.
---
Vuosi alkaa olla lopuillaan ja on aika katsoa taaksepäin ja muistella kulunutta vuotta.  Niin myös urheilumaailmassa. Monen merkittävän suomalaisen ura päättyi: Saku Koivu, Mikko Hirvonen, Teemu Selänne, Hanno Möttölä, Tommi Evilä olivat lopettaneiden listalla.  Toivottavasti heidän osaamisensa on jatkossa nuorten urheilijoiden käytössä. Ei niitä suomalaisia maailmantähtiä liiaksi ole, päin vastoin. Esimerkki havainnollistaa asiaa. Golfari Mikko Ilosella on hyvä kausi takana ja hän ansainnut paikkansa viidenkymmenen joukossa. Jotkut ehdottavat tällä perusteella jopa vuoden urheilijaa. Aika karua.

Kuka sitten voisi olla seuraava vuoden urheilija? Valinta on vaikeaa, koska urheilijoita ja lajeja on niin monenlaisia. Voiko vuoden urheilija olla joukkuelajin tai peräti moottoriurheilun edustaja vai pitäisikö rajautua pelkästään yksilölajeihin? Yksilölajeihin rajautuminen voisi olla yksinkertaisempaa, koska joukkuepuolella joukkue määrää menestystä hyvin paljon ja moottoriurheilun puolella on sama juttu. Formuloissa ainoa oikea mittari on tallikaveri, jolla on samanlainen auto.

Entä yksilöpuolella? Voidaanko verrata urheilua, jossa on absoluuttiset tulokset niihin lajeihin, joissa verrataan menestystä vain toisiin urheilijoihin. Tarkoitan siis esim, pituushypyn ja maastohiihdon eroa. Äkkiä ajateltuna olisi helppo rajautua niihin lajeihin, jossa on tarkat objektiiviset ja vertailukelposet tulokset tiedossa. Uinti lienee lajeista objektiivisin, koska olosuhteet vaihtelevat hyvin vähän.

Vai pitäisikö rajautua vain arvokisamenestykseen? Kaksi olympiakultaa on parempi kuin yksi. Mutta mutta... toisissa lajeissa kilpaillaan laajemmin kuin toisilla. Ampumahiihdossa on mahdollisuus voittaa ainakin neljä yksilökultamitalia yksissä olympialaisissa. Uinnissa mitalimahdollisuuksia tuntuu olevan rajattomasti. Phelpsillä on 22 olympiamitalia, joista 18 kultaista. (osa viesteistä) Keihäänheittäjältä vaaditaan pitkää uraa, jotta pääsisi samaan.

Vaikea on siis löytää perusteita vuoden urheilijan valintaan, koska lajeja ja urheilijoita on niin paljon erilaisia. Ehkä joku toinen nimi tittelille voisi olla reilumpi. Jossakin ehdotettiin "vuoden urheiluteko"-nimeä  Onhan se aika kornia, että joku Teemu Selänne ja Antti Ruuskanen kilpailevat samasta tittelistä. Harrastajamäärätkin ovat niin erilaisia. Varteenotettavaia keihäänheittäjiä on maailmalla vähemmän kuin yhdessä jääkiekkojoukkueessa on pelaajia. Vertaile nyt sitten näitä.













 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti