maanantai 27. lokakuuta 2014

Vaalit alkoivat

Ei tullut sellaista pudotusta, jota pelkkäsin. Iltakävely toi oikein hyvän olon. Muuten päivä oli vähän unisen takkuinen.

Seurakuntavaalit lähestyvät. Ehdokkaiden löytäminen ei varmaankaan ole ollut kovin helppoa. Hyvä, että vastuunkantajia kuitenkin löytyy valittavaksi asti. Kirkosta on erottu viime päivinä normaalia ahkerammin. Media on tehokkaasti niellyt kirkon vastustajien syötit ja voimistanut ilmiötä kärjistävillä otsikoillaan. Päivi Räsästä on taidettu hiukan tarkoituksellakin ymmärtää väärin.

Yksilökeskeisessä maailmassa vakaumuksen käsite muuttuu. Suomessa on maailman paras rippikoulu kaikin mittarein mitattuna. Rippikoulu koskettaa elämänpolkuaan etsiviä nuoria; osaa syvän hengellisesti, osalle riparilla on "vain"  kivaa. Kokemus kirkosta  on 90% :lla rippikoululaisista hyvin myönteinen.  Aikuisena kohdattava seurakunta ei olekaan aina samalla tavalla elämyksellinen ja koskettava. Helluntailaiset ja vanhoillislestadiolaiset sen sijaan saavat nuoria aikuisia hyvin liikkeelle.

Vanhoillisilla suvun merkitys on aivan ratkaiseva. Vakaumus välittyy kodin kautta ja perinnettä halutaan jatkaa. Lapsesta saakka on totuttu käymään suviseuroilla. Aikuisena erittäin monet jäävät liikkeen piiriin. Suuret perhekoot pitävät liiketttä yllä omalta osaltaan.

Helluntaisilla on vilkasta ja iloista toimintaa nuorille ja nuorille aikuisille. Omakohtaisuus ja innostuneisuus huokuu puhujista, mikä luonnollisesti vetoaa ihmisiin. "Papit" eivät ole virkamiehiä ja ehkä senkin vuoksi helposti lähestyttäviä. Teologisessa osaamisessa voisi olla joskus toivomisen varaa, mutta sekin on varmaan paranemaan päin. Kirkon piirissäkin olisi hyvä miettiä mitä opittavaa olisi näistä kahdesta liikkeestä. Ja toisaalta, kyllä kirkko tekee hyvää työtä. Niinkin moni kuitenkin haluaa pysyä sen suojissa. Nyt vaaleissa voi vaikuttaa asioihin kirkon sisällä.
---
Murheellinen päivä tänään. Vielä ei Utsjoen koulusurmasta ole ehditty toipua, kun Rautavaaralla tapahtuu kuolonkolari. Äiti ja kolme pientä lasta menehtyivät yhteenajossa bussin kanssa. Kolarin ilmeinen tahallisuus tuskin helpottaa kenenkään surua.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti