perjantai 17. lokakuuta 2014

Puhti pois

Illalla tuli melkoinen sippaaminen. Puhti meni täysin pois. Viime yö oli uneltaan levoton ja lyhyt, mikä sitten näkyi päivän sisällä. Toivottavasti ensi yö olisi levollisempi. Voi olla, että olin vähän ylikierroksilla
---
On tullut seurattua trooppisia myrskyjä Gonzaloa Bermudassa ja Anaa Havajilla. Myrskyt ovat lähestymässä saaria.  Bermudan kohdalla tilanne näyttää hirvittävältä, Gonzalo on tulossa sellaisella voimmalla, että alta pois. Tuho lienee melkoinen, jos ennusteet toteutuvat. Havajilla on se tilanne, että myrsky saattaa niukasti ohittaa Honolulun. Honolulussa sattuu olemaan läheisiä lomailemassa, joten siksi sitä tulee seurattua tarkasti.
---
1700 ihmistä menehtyy  Suomessa hoitovirheisiin THL:n mukaan. Luku on järkyttävä, vaikka sitä miten päin selittäisi. Joka kymmenes kohtaa sairaalahoidossa vaaratilanteen ja joka sadas vakavan vaaran.  Onko tässä totuttu luottamaan liiankin paljon sairaalajärjestelmään? Luvut ovat niin karut, että niiden taustat pitää tarkasti selvittää. Potilaat eivät voi niitä hyväksyä. Jossakin on rutiineissa vikaa. En käsitä, miten hoitovirheisiin kuolee seitsemän kertaa enemmän ihmisiä kuin liikenneonnettomuuksissa.
---
20 vuotta sitten äänestettiin Euroopan Unionin jäsenyydestä. Kampanja puolesta ja vastaan oli rajua. Kaksi kertaa olen jättänyt tietoisesti äänestämättä, toinen oli tuolloin vuonna 1994. Syy  oli se, että en pystynyt tekemään päätöstä. Tasapeli tuntui parhaalta ääneltä siinä tilanteessa. Nyt asiaa pystyy tarkastelemaan parinkymmenen vuoden perspektiivistä.  EU on tuonut monia hienoja juttuja suomalaisille. Olemme selkeämmin ankkuroituneet länteen, mikä korostuu näinä aikoina. EU tarkoitti monelle nimenomaan turvallisuuspoliittista ratkaisua. Ymmärrän hyvin tuon ajattelun. Arvaamatonta isoveljeä ei aina ole helppo pitää aisoissa yksin. Toisaalta EU:lla on ollut hintansa. Monta kertaa kädet ovat olleet turhan sidotut. Vastuun saaminen Euroopassa on ollut hyvin kaksiteräinen miekka. Suomea ei juurikaan taideta arvostaa eteläisessä Euroopassa. Vikaa on vähän omassakin esiintymisessä.

 Mielestäni aiemmin allekirjoitetulla ETA-sopimuksella olisi saavutettu aivan samat edut kuin täysjäsenyydellä. Norjalla on ollut tämänkaltainen sopimus ja hyvin näyttää pärjänneen. Mitään olennaisia etuja Norjalta ei puutu, mutta ikäviä velvollisuuksia kylläkin. Ihmettelen sitä, miksi tämä vaihtoehto jäi Suomessa niin varjoon aikanaan. Voi olla, että tekisin samanlaisen äänestysratkaisun nytkin, äänestäisin tyhjää kun kahta ääntä ei voi antaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti