maanantai 9. syyskuuta 2013

Susijengin ihmeet jatkuvat



Harvoin kuulee niin äärioikeistoltaisilta kuulostavia mielipiteitä, kuin mitä Kokoomuksen nuoret ovat esittäneet. Heidän mukaansa kansanryhmää vastaan kiihottaminen pitäisi poistaa laista, vähemmistövaltuutetun virka tulisi lakkauttaa sekä kiintiöpakolaisten ottaminen lopettaa. Vaikea sanoa, onko taustalla huumori. Ainakaan kovin monia nuo aiheet eivät oikein naurata. Ei varsinkaan kokoomuksen johtoa, joka joutuujo muutenkin pohtimaan puolueen pohjamudissa olevan kannatuksen palauttamista.

Suomi-Ruotsi-maaottelu on instituutio, joka on jäänyt elämään. Pitkästä aikaa ottelu oli viety Tukholman olympiastadionille, paikkaan josta monilla on mukavia muistoja. Tukholman maraton nimittäin päättyy sinne kahden hienon kaupunkikierroksen jälkeen. Vaikka katsomot eivät ole kovin suuret, oli kiva nähdä miten väki oli löytänyt tiensä stadionille toisin kuin taannoisissa Moskovan MM-kisoissa. Aikoinaan maaotteluja oli useita muitakin ja taisipa USA-Neuvostoliitto-otteluissa olla kunnon kylmän sodan meininki. Nykyään Finnkampen, kuten ruotsalaiset sanovat, on maailman ainoa yleisurheilumaaottelu. Mutta sillä on paikkansa. Ruotsalaiset pitävät sitä tärkeänä kisana, koska he näkevät sen olevan puhdas kilpailu vailla vilpintekijöitä. Ja onhan se hieno kauden päätös ja hyvä tavoite kansallisen tason urheilijoille. Huolestuttavaa vain suomalaisten kannalta on, että kansallisen tasonkaan yleisurheilijoita ei oikein meinaa liiaksi löytyä. Ainakaan alle 30-vuotiaita miesyleisurheilijoita ei ole kovinkaan paljoa. Saa nähdä, mikä on yleisurheilun taso viiden vuoden päästä.

Korismaajoukkue eli "huuhkajat" on EM-kisoissa voittanut maailmanrankingissa sijalla 4 (Kreikka), sijalla 6 (Venäjä) sekä sijalla 7 (Turkki) olevat joukkueet. Huuhkajien oma rangkin on 48. Suomen urheiluhistoriassa tämä on saavutuksena ainutlaatuinen. Vastaavaa itsensä ylittämistä ei ole ainakaan tullut vastaan. Koris on peli, jossa henkisillä asioilla kuten ryhmädynamiikalla on merkitystä. Suomella on pelifilosofia, jossa pelaajatkin saavat ajatella. Yleensä palloilulajeissa toteutetaan vain valmentajan taktiikkaa, mutta Henrik Dettman on luonut laajemman lähtökohdan, joka tuo uskomatonta hedelmää. Tämänpäiväinen voitto tietää sitä, että Suomella on kahdeksan joukkoon mahdollisuudet. Vastus vain kovenee, kun maailmanlistan kakkonen Espanja tulee vastaan.

Korisjoukkueen pelaajien ilmeet paljastavat heidän ajattelustaan jotain epäsuomalaista. Tiukassa tilanteessa he katsovat mahdollisuutta onnistua, ei epäonnistua. Hanno Möttölä oli kolme sekuntia ennen loppua tilanteessa, jossa piti saada kaksi vapaaheittoa sisään. Hän näytti siltä, että nyt on hänen elämänsä tilaisuus kruunata uransa maajoukkueen kanssa. Ja niin hän laittoi molemmat heitot sisään kovassa paineessa. Jos hän olisi ollut, kuten jääkiekkoilijat joskus, hän olisi pelännnyt epäonnistumista niin paljon, että heitot olisivat luultavasti menneet ohi.

Oma vointi ollut edelleen hyvä. Eilinen pyörälenkki painoi lihaksissa vielä vähän, mutta palautumista on tapahtunut mukavasti. Mukavaa on ollut se, että nestettä on poistunut varsinkin kasvoista. Maha on vielä kuin Nalle Puhilla, siihen pyöräily ei oikein vaikuta samalla lailla. Reidet alkavat olla taas sen verran vahvat, että pystyy kävelemään horjumatta.  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti