lauantai 7. syyskuuta 2013

Outo gallup

Tänään YLE:lla haastateltiin Olli-Pekka Kallasvuota, dynaamista herrasmiestä, joka oli puikoissa silloin kun Nokia isot ongelmat alkoivat 2006-2008. Hänet on nimetty yhdeksi suurimmista syntipukeista ja siksi oli mienkiintoista kuulla asioiden kulusta hänen näkökulmastaan. Uutena näkökulmana tuli se, miten suuresti älypuhelimet muuttivat puhelinalaa. Kännykkään tuli pienellä varoitusajalla mukaan tietokone ja internetselain. Nokian oma käyttöjärjestelmä oli jäämässä auttamattomasti vanhaksi. Sen pohjalle oli vaikea rakentaa uusien vaatimusten mukaisia sovelluksia. Vastapelureita olivat tietokoneista valtavaa kokemusta omaavat Apple, Samsung ja Google. Nyt on helpompi ymmärtää, että perinteisellä kännykkäfirmalla ei ollu resursseja kamppailla moisia tietokonejättejä vastaan varsinkaan, jos oma reaktio pääsi viipymään. Sinänsä liittoutuminen Microsoftin kanssa oli looginen veto. Heidän Lumia-käyttöjärjestelmänsä oli varmasti hyvä, muttei tarpeeksi kiehtova kuluttajalle. Loppu on historiaa ja myytiin halvalla.

Myös Timo Soini oli Ylellä tänään. Haastattelija totesi, että vanhan Maalaisliiton perillisillä eli Keskustalla ja SMP:llä on tällä hetkellä 43 prosentin kannatus. Keskustalla on isompi kannatus kuin vasemmistopuolueilla yhteensä. Perussuomalaisten kannatus ylittää Vihreiden ja Vasemmistoliiton kannatusluvut yhteensä. Nämä ovat erikoisia lukemia, varmasti erikoisempia kuin koskaan aiemmin. Soini selitti tätä sillä, että suomalaiset ovat arvokonservatiiveja. Ehkä väitteessä on perää, mutta miksi tämä tulee nyt esille. Tietenkin vaikeat ajat ja hallituksen sekoilut ovat karkottaneet monia hallituspuoluden äänestäjiä väliaikaisesti pois, kansa protestoi. Ja varsinkin Sipilä on tehnyt huikaisevan rakentavaa oppositiopolitiikkaa, mikä on tuonut piikin gallupeissa. Mutta se arvokonservativismi. Luulen, että erilaiset sateenkaarikynnet ovat olleet esillä jo liikaakin ja että ihmiset ovat tähän lopen kyllästyneitä. Varmasti useimmat suomalaiset sallivat erilaisille ihmisille tasa-arvoisen kohtelun arjessa ja lainsäädännössä. Mutta liika toitottaminen kääntyy itseään vastaan. Sukupuolineutraali avioliitto ja tukipaketit Etelä-Eurooppaan ovat pistäneet monet hämilleen ja valitsemaan konservatiivisen ajattelun.

Konservatiivisuudessa on parhaimmillaan voimaa ja ryhtiä. Konservatiivisuus voi tunnistaa sen, että nyt mennään liian kovalla vauhdilla eteenpäin (tai metsään), nyt pitäisi pysähtyä pitämään tuumaustauko. Voi se olla tietenkin jäykkää pysähtyneisyyttäkin vailla uskallusta. Toivottavasti siihen tilanteeseen ei kuitenkaan mennä, vaan rohkeus katsoa eteenpäin säilyy vaikeinakin aikoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti