sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Sunnuntai

No aikas iso oli tasoero Suomen ja Ruotsin mimmifutaajien välillä, mutta se olikin odotettavissa.

Tänään olo ollut piirun verran vahvempi kuin eilen.

Ranskan ympäriajossa vuorossa legendaarinen Mount Ventoux. Ensin reilu 200 km melko tasaista, jonka jälkeen lopuksi parinkymmenen km nousu, jossa korkeuseroa reilut 1500 m. Jyvät erotetaan akanoista. Chris Froome oli ällistyttävän ylivoimainen lopussa. Viimeisellä 15 kilometrillä hän oli 1 min 18 sek nopeampi kuin Lance Armstrong parhaimmillaan vahvasti doupattuna. Mitähän tästä voisi ajatella?

Aamupäivällä tuli dokumenttia USA:n evankelikaaleista eli jyrkemmän suuntauksen kristityistä, joita on 25 % 300 miljoonan väestöstä. Ihan pienestä porukasta ei siis ole kysymys, vastaa suunnilleen Saksan väestöä. Jos Suomessa käytettäisiin samanlaisia puheenvuoroja, niin älämölöä riittäisi joka päivälle. Suomessahan ei oikeistoa ole verrattuna näihin, oikeistolaisuus näkyy joskus perussuomalaisten typerinä möläytyksinä. Suomessa kaikki puolueet ovat jonkinlaisia keskustapuolueita. Amerikassa ollaan paljon systemaattisemmalla linjalla ja sieltä taas puuttuu vasemmisto meidän kartalta katsottuna. Uskonnollinen perusvire eroaa suomalaisesta. Siellä politiikan ja uskonnon sekoittamista pidetään kunnia-asiana toisin kuin meillä.

Dokumentti käsitteli suosittua amerikkalaista Purity ball - perinnettä, joka on aloitettu 1998. Ideana on, että tytär tekee isälleen puhtausvalan. Tähän liittyy tanssiaisia ja sormusten antamisia. Herättää vähän ristiriitaisia tuntemuksia. Varmasti tyttärelle on tärkeää, että isä on tiiviisti mukana elämässä tukijana ja hyväksyjänä. Itsetunnolle ei tee varmastikaan pahaa. Isältä kasvaminen tällaiseen rooliin vaatii äärettömän paljon. Monelle suomalaisäijälle voisi olla kova paikka mennä tyttären kanssa tanssilattialle (puhumattakaan tyttäristä), muttei välttämättä olisi pahitteeksi. Joku tässä kuitenkin epäilyttää, onko perinne täysin tervehenkinen olemukseltaan ja painottuvatko siinä välttämättä oikeat asiat? Onko tämä liikaa aikuisten maailmasta ohjautuva perinne?

http://areena.yle.fi/tv/1580645

Aivan tuoreena uutisena on, että kauden pikajuoksukärki Tyson Gay on kärähtänyt dopingista. Lisäksi kerrotaan viiden jamaikalaisen kärähtäneen, joista kaksi olympiakultamitalistia. Tätä uutista olen jo jonkin aikaa odottanut täällä blogissakin. Katsotaan nyt mitä jamaikalaisen ihmeen takaa löytyy.

Pakko hiukan spekuloida: 2008 alkaen jamaikalaisia kultamitalisteja ovat olleet Nesta Carter, Michael Frater, Asafa Powell, Dwight Thomas (lopettanut), Shelly-Ann Fraser, Veronica Campell-Brown (jo kärähtänyt), Asafa Powell, Melaine Walker, Yohan Blake ja tietenkin Usain Bolt. Kahdeksan mahdollista käryäjää tämän tiedon mukaan.

Paljon ihmeellisempänä pidän pamplonalaisten touhuja. Pamplona on kahdensadantunannen asukkaan kaupunki Baskimaassa Pohjois-Espanjassa, kuuluisan Camino de Santiago - pyhiinvaellusreitin varrella.  Kaupungissa pelaa jalkapallojoukkue Osasuna ja se on tullut tunnetuksi Ernst Hemingwayn teoksista, mutta ennen kaikkea härkäjuoksustaan. Härkäjuoksussa ärsytetään härkiä ampumalla niiden selkään piikkejä. Sen jälkeen ne päästetään  vapaaksi 800 m reitille ja ihmiset juoksevat henkensä edestä pakoon. Kymmeniä ihmisiä loukkaantuu vuosittain juoksuissa, kun joutuvat härkien puskemiksi tai tallomiksi. Lopuksi härät tapetaan härkätaistelussa. Tämän touhun järkevyyttä on vaikea tajuta.

21.45 Päivitys. Kärynneet Jamaikalaiset: Asafa Powell ja Sherone Simpson. Simpson on voittanut viestikultaa jo 2004, joten siksi ei ollut arvauslistalla mukana.






2 kommenttia:

  1. Kyllähän nuo käryt on olleet odotettavissa, mutta siltikin harmittaa ja on pettynyt olo. Olisi ollut hienoa uskoa jamaikalaisten "puhtaaseen" ylivoimaan. Onko oikeasti olemassa mitään lajia, jossa ei tarvitsisi koko ajan miettiä koska käry käy?

    VastaaPoista
  2. Doping hyödyttää kaikkia toimijoita. Yleisö haluaa hyviä suorituksia, joista urheilijat tienaavat sponsorien avulla ja joista media saa kirjoittaa ja rakentaa sankaritarinoita. Raha saadaan liikkeelle. Shown ylläpito on paljon suurempi intressi kuin rehellinen kilpailu. Kaikki tietävät jutun juonen, mutta onko kenenkään todellinen intressi puuttua asiaan. Usain Boltin kärähtäminen olisi niin valtava tappio ammattiurheilulle, jotta sitä tuskin tapahtuu. Uskon, että suojelijoita löytyy kuten Lance Armstrongillekin löytyi pitkäksi aikaa. Kurjinta tässä on se, että käryn sattuessa urheilija on täysin yksin. Kukaan muu ei tiedä asiasta mitään. Ikävänä esimerkkinä MM.

    VastaaPoista