torstai 18. heinäkuuta 2013

Päiväunien come back

Monet ovat sydän syrjällään odottaneet Nokian neljänneksen osavuosikatsausta. Onko Nokia taru ohi? Tällä kerralla tilanne oli kuitenkin aivan lupaava. Tappio pieneni reilusti ja Lumia-puhelimien myynti lisääntyi 32%, mikä on mielestäni yhdelle vuosineljännekselle hyvä tulos. Tämä suunta vielä jatkossa, niin kyllä se siitä oikenee. 10-20 % markkinaosuus on kovan työn takana, mutta mielestäni täysin mahdollinen.

Räjähteitä valmistavasta Forcit-yhtiöstä paljastuu lisätietoa. Tietojen perusteella saa olla tosi iloinen siitä, että Laukaa ei ole pelkkä syvä  kraateri Jyväskylän kupeessa. Ainakin maallikkona sitä ihmettelee, että miten voidaan syyllistyä noin leväperäiseen touhuun räjähdejätteiden säilytyksessä ja melkoisia kauhukertomuksia on myös vaarallisten aineiden kuljetuksesta. Tätä on jatkunut vuosia. Onneksi mitään vakavaa ei ehtinyt tapahtua. Poliisi jatkakoon asioiden selvittämistä pohjiaan myöten.  

Turha Räsäs-kohu tuntuu jatkuvan aina vaan. Kirkosta lähtenyt 6000 henkilöä kohun aikana. Ben Zyskowitzin kommentti asiasta: "Vallalla on täysi lynkkaus. Asialla on juuri se punavihreä porukka, joka on itse toiminut kansalaistottelemattomuuden apostoleina." Tässä keskustelussa tekopyhyys ja hurskastelu ovat tosiaan olleet ennätyslukemissa. Valitettavasti tämä keskustelu on omiaan jakamaan ilmapiiriä kahtia. Rettelöinti nimittäin aiheuttaa vastareaktion ja yllättyisinpä kovasti, jos ei sellaista olisi pian nähtävissä.

Olen ymmälläni siitä, mitä oikein on tapahtunut suomalaiselle seurajalkapalloilulle. Suomalaiset ovat käsittämättömästi pudonneet Luxemburgilaiselle, Azerbajanilaiselle, jopa Färsaarelaiselle joukkueelle. Eikä "kaikkien aikojen" HJK saanut tehtyä virolaiselle joukkueelle yhtään maalia kotikentällään. Honka hävisi odotetusti puolalaiselle joukkueelle. Tämä on varmasti kaikkien aikojen huonoin menestys eurocupeissa, jos ei HJK tuosta vielä nouse.

Miten Suomen liigan taso noin on heikentynyt? Oma silmä kun sanoo, että varsinkin ns. pelaavuus on parantunut vuosi vuodelta paremmaksi. Valmennus on kehittynyt, enkä usko eron syntyvän sillä puolella. Monet joukkueet pelaavat hyvää peliä, toki betonipuolustusjoukkueitakin on. Suomessa on erinomaiset talviolosuhteet, missään muualla ei ole samanlaista halliverkostoa kuin Suomessa. Miksi tämä ei näy seurajoukkueiden tasossa? Yksi selitys on tietenkin rahan katoaminen lajista. Paperiteollisuuden myötä lajista on kadonnut paljon rahaa. Ammattilaisuutta on paljon vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Harva pystyy elättämään itsensä jalkapallolla. Parhaimpien veikkausliigapelaajien palkat lienevät samaa tasoa, kuin SM-liigapelajien keskipalkat. Ehkä tälläkin on osansa liigan tason jälkeenjääneisyyteen. Vai ovatko muut vain yksinkertaisesti kehittyneet enemmän?

Tuli nukuttua pitkästä aikaa tosi pitkät päiväunet. Olo ollut kohtuullinen vaikkei kovin vahva. Ruokatorveen sattunut joitakin yksittäisiä kertoja, mutta syöminen on kuitenkin onnistunut.  Jotakin pientä sai tänään aikaiseksi, vaikka enempi ei olisi pahitteeksi ollut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti