sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Kyllä se Raanta osaa!

Eilisen otsikon kysymykseen tulikin sitten vastaus. On se Raanta uskomattoman hyvä! Ensimmäisessä maaottelussa suvereeni esitys! Ja näyttää olevan psyykeltään rento kaveri. Kentällä nopea ja sulavaliikkeinen pelaaja.

Suomella on nyt 5 pistettä. Ilman Kontiolaa ja Raantaa Suomella olisi tasan 0 pistettä. Yksilöt ratkaisevat. Eivätkä mitalipelit aivan mahdottomalta näytä, mutta eihän samanlaista tuuria voi joka pelissä olla. Helpot maat pitäisi hoitaa rutiinilla ja mielellään USA. Venäjä-pelillä ei ole väliä olettaen, että Venäjä joka tapauksessa vie lohkon.

Suomen demokratian historiaan olen perehtynyt tänään. 1906 Suomeen tuli yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Naisetkin saivat asettua ehdolle ensimmäistä kertaa maailmassa. Kuulostaa edistykselliseltä kansanvallalta, mutta...

Oikeasti eduskunnalla ei autonomian aikana ollut juurikaan valtaa. 1907 jälkeen keisari Nikolai II hajotti eduskunnan 7 kertaa vuoteen 1917 mennessä. Lakeja hän ei suostunut allekirjoittamaan. Ensimmäinen eduskunta sai läpi yhden lain; leipurien työaikalain. Oikeasti demokratia ei toiminut ennen itsenäisyyttä. Syntyi turhautumista ja näin kipinä sisällissodalle oli olemassa.

Vointi ollut vähän erilainen. Uupumusta on kyllä ollut, mutta taistelutahto on kovassa nousussa.






 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti