lauantai 25. toukokuuta 2013

Järkevää tietotekniikkaa

Aamulla oli telkkarissa Esko Aho, joka tätä nykyä katselee Suomea paremminkin ulkopuolisen silmin. Oli raikasta kuulla hänen ajatuksiaan, koska täällä meinataan kaiken aikaa upota omiin poteroihin niin syvälle, että kokonaisuuksia ei oikein meinata nähdä. Karttaharjoitukset muuttuvat helposti itsetarkoituksiksi, jolloin vaarana on että rikotaan jo hyvin toimivia rakenteita.

Aho painotti kovasti teknologian hyödyntämistä. Ja tottahan se varmasti on, meillä olisi osaamista ja mahdollisuuksia hyödyntää teknologiaosaamista paljon laajemmin ja viisaammin, kuin mitä nyt tehdään. On päällekkäisiä huonoja järjestelmiä ja paljon turhaa paperityötä, johon ammattilaisten aika nyt kuluu liiaksi.

Ylioppilaskirjoitukset on esimerkki melkoisesta paperirumbasta. Tehtävät tulevat kahden kuoren sisällä ja joka kerta täytyy olla todistajia allekirjoittamassa, kun yksikin kuori avataan. Tämä toistuu vuodessa noin 30 kertaa ottaen huomioon erityyppiset ja -tasoiset kokeet - yli neljässäsadassa lukiossa. Jos tämä saataisiin tehtyä luottettavasti tietotekniikan avulla, niin säästyisi paljon vaivaa. Ainakin pankkiasiat on voinut hoitaa luotettavasti jo yli 20 vuotta netissä. Oma isompi asiansa on yo-kokeisiin vastaaminen tietotekniikan avulla. Viiden vuoden sisällä tulee tapahtumaan paljon tämän asian kanssa.

Voitaisiinko osa lääkärikäynneistä esim. korvata videoneuvottelulla tai skypellä? Eilinen lääkärikäyntini olisi ollut hoidettavissa aivan hyvin videoneuvotteluteitse Turkuun.

Koulumme sai tänään sivun verran positiivista julkisuutta maakuntalehdessä sijoittumalla valtakunnan kuudenneksi parhaaksi pitkässä matematiikassa. Ei hullummin yli neljänsadan lukion joukossa.

Eilen kokeilin uutta särkylääkettä, joka oli kyllä tehokas. Uni meni niin syväksi, että yöllä hädin tuskin jaksoi kääntää kylkeä. Tämä päivä otettu iisisti ja olo nyt iltaa kohti kohtuullisen hyvä. Päänsärky lähes olematonta nyt.

Päivän uusi lintuhavainto urpiainen. Peippoa ja viherpeippoa kuuli kovasti tänään, vaikka punakylkirastas oli varsiaisena vääpelinä. Illalla on kuultu satakieli, mutta odotan tänä iltana saavani oman havainnon.

Tulosveikkaus: Dortmund -Bayern 0-1. Maalintekijä Müller ekalla puoliajalla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti