keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Yhteiskuntaoppia

Päivä oli eilistä vahvempi, kesti hyvin pienen ulkoilunkin.  Olo on hiukan parempi kuin ennen lääkekuuria, mikä näkyi vaikkapa siinä, että  kävelylenkkiä pystyi pidentämään selvästi. Mukava oli kertailla yhteiskuntaoppia pitkän kaavan kautta lukiolaisen kanssa. Montakos niitä meppejä muuten olikaan. Vastaus löytyy alareunasta.

Kovasti on huolenaiheita yhteiskunnan tulevaisuudesta. Kuuntelin päivällä budjettikeskustelua. Siellä oli sekä rakentavia että räksyttäviä puheenvuoroja. Rakentavien puheenvuorojen puolella olivat esimerkiksi Stubb, Sipilä ja Satonen. Räksyttäjäosastolla ärsyttävimpinä esiintyivät Pekkarinen ja BZ. Sitten on elvyttämistä vaativat hörhöt, jotka eivät ymmärrä että velkaelvytysvarat on ajat sitten käytetty.

Stubbille antaisin pisteet siitä, että hän haluaa hakea ratkaisuja ongelmiin. Hän antaa ymmärtää kuuntelevansa myös oppositiota. Yhteistyöllä päästään parahiten eteenpäin. Siitä pisteet Stubbille.

Ydinvoimasta rätistään taas. Ei kai kukaan ydinvoimaa rakasta, mutta energiaa tarvitaan. Enemmän tykkään tuulivoimasta,vesivoimasta ja hakkeesta. Näin varmasti on monen muunkin kohdalla. Suomi on kuitenkin nyt riippuvainen tuontienergiasta. Ruotsista enempää ei voi tuoda, kun langat on jo täynnä. Venäjän ydinvoimaloista energiaa saa parhaiten kuulemma öisin ja viikonloppuisin, silloin kun teollisuus ei sitä tarvi. Maailman suurin ydinvoimala ei näytä helpolla valmistuvan Olkiluotoon. Ranskalaisilla ei oikein ole jättihanke hallussa. Energiaa ja investointeja kuitenkin tarvitaan. Suomi on pysähtymässä ja valumassa Japanin tielle talouden pienenemiseen ja deflaatioon. Siksi olisin itse kääntymässä sille kannalle, että Pyhäjoen mylly kannattaa rakentaa. Omistajapohjaksi sopisi minun puolestani 60% kotimaisuusaste pienellä tinkimisvaralla. Vihreiden lähtö hallituksesta olisi varmasti hyvä juttu kaikille. Puolue on vasemmistoliiton kanssa ollut lähinnä jarrupuolue kaikelle mahdolliselle ja sikäli osaltaan vastuussa hallituksen saamattomuudesta. Tänään väläyteltiin myös Olkiluoto nelosta. Siinä olisi vientimahdollisuuksia paljon, jota Suomi tarvitsee. Ja Suomen vanhat myllyt täytyy jossakin vaiheessa uusia.  Ehkä se olisi jopa järkevämpi vaihtoehto kuin Fennovoima. Olkiluodossa on paljon valmista osaamista ja infraa. Poliittisesti tähän tuskin on vielä valmiutta.

Eduskunnasta tuli päivän viihdepala, joka olen katsonut useamman kerran. Valtiovarainministeri joutui puhumaan ruotsia puheenvuoronsa sisällä. Puheen oli varmasti joku muu kirjoittanut, mutta ääntämistä olisi vähän voinut harjoitella. Änkyttäminen meni vähän jo komiikan puolelle.

Ruotsissa puuhataan hallitusta. Uskallan olla hiukan skeptinen uuden pääministerin suhteen. Aika näyttää, olenko oikeassa.Toivottavasti en.  Mielestäni hallituksen muodostajalla pitäisi olla nöyryyttä aika paljon. Hänen pitäisi pystyä istumaan alas ja keskustelemaan kaikkien kanssa. Tämä Löhven kuitenkin ensitöikseen läimäytti tietyiltä puolueilta heti oven kiinni. Tämä tapahtui siis ilman minkäänlaisia  neuvotteluita, mikä kuulostaa erikoisen typerältä.  Yhteistyökumppaneita kuitenkin tarvitaan aina ennen pitkää ja tässä voi käydä niinkin että luu jää käteen. Löfven on hitsaaja jolla ei ole eduskunnasta päivänkään kokemusta. Hänen entiset työkaverinsa kuvaavat häntä hitaaksi ja kankeaksi, mikä ei lupaa hyvää. Ovatkohan ruotsalaiset valinneet viisaasti? Ensimmäiset ongelmat voivat tulla budjetin läpiviemisen kanssa. Suomessa ei voisi toimia näin joustamattomasti, vaikka kyllä meilläkin hallitusneuvottelut kestivät kovinkin pitkään viimeksi.


Meppejä on 754



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti