lauantai 6. syyskuuta 2014

Säännöt selvemmiksi

Lentopallon MM-kisoja on ollut vähän vaikea seurata, kun on aika perusteellisesti pudonnut kärryiltä sääntöjen suhteen. Kouluaikana lentopalloa pelattiin erittäin paljon, muttei silloin puhuttu ainakaan liberoista mitään. En muista, että hakkureista ja yleispelaajista olisi isommin kerrottu. Passari sentään oli, mutta pisteet laskettiin toisella lailla. Roolittumisen lisäksi peli on muuttunut yksinkertaisemmaksi pallon moukaroinniksi. Pallot ovat tosi lyhyitä ja hyökkäysratkaisuihin pyritään nopeasti ennen vastustajan tilaisuutta rakentaa hyökkäystä.

Niinpä opettelin lentopallon sääntöjä ja systeemejä. Lentopalloliiton sivuilta löytyi hyvää materiaalia asiasta. Kieltämättä pelin seuraaminen oli helpompaa, kun ymmärsi säännöistä jotakin. Jotakin jäi vielä tajuamatta. Minne menevät liberot takakenttävuoronsa jälkeen? Huomisen tavoitteena voisi olla vaikka tämän asian selvittäminen.

Suomessa on tehty hyvää työtä lentopallossa. Suomi on päässyt pienen ajan sisällä mittaamaan tasoaan maailman absoluuttista huippua vastaan lentiksen lisäksi koripallossa ja jalkapallossa. Selvästi lähimpänä kärkeä ollaan lentopalloilussa, sen näyttivät NBA-ammattilaiset ja Barcelonan tähdet. Lajeja on toki vaikea vertailla, mutta Suomessa on lentopallossa tehty tosi hyvää työtä. Pelaajapolku on rakennettu Kuortaneen ympärille keskitetysti. Ulkomailta on haettu valmennusoppia ja vuosittain on päästy pelaamaan kovimpia vastaan maailmanliigassa. Joukkueessa on myös eri ikäisiä pelaajia. Jalkapallossa tuli romahdus moneksi vuodeksi, kun Litmasen ja Hyypiän sukupolvi jäi pois kertaheitolla. Samoin voinee huonolla tuurilla käydä koriksessa, kun nyt yli 30-vuotiaat lopettavat. Ainakin nuorilla on isot saappaat täytettävänä. Koponen voi toki pelata vielä reilut 5 vuotta, mutta mitä hänen takanaan on? Koripallossa puolen joukkueesta on 30-vuotta täyttäneitä. Lentiksessä tilanne saattaa olla piirun parempi, kolmannes pelaajista on neljännellä vuosikymmenellä. Toki ei sielläkään varmasti runsaudenpulaa ole nuorista tulokkaista. Tärkeä on joka lajissa pitää huoli niistä lahjakkuuksista joita käytettävissä on. Viiden miljoonan väestössä ei voi olla kaksimetrisiä urheilullisia miehiä kahteen lajiin jonoksi asti.

Vointi on ollut aika tasainen. Lääkkeen kanssa on edelleen pärjätty hyvin. Pääsin ulkoilemaan lähialueen upealla puistoalueella, jota toisellakin nimellä kutsutaan. Syksyn valo oli terävän intensiivinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti