torstai 11. syyskuuta 2014

Syyskuun 11

Tänään ei ollut ylimääräistä lääkkeiden sivuvaikutusta, joten vointi oli odotettua parempi. Tiesin varautua pahoinvointilääkkeellä ja ilmeisesti se tepsi. Lisää rohkaisevia tietoja on löytynyt lääkeyhdistelmästä, joten uskallan olla lievästi optimistinen lääkkeen vaikutuksesta. Aika näyttää, mitä tuleman pitää.

Päivälleen 13 vuotta sitten muuttui maailmaa suuresti. Alkoi kahtiajaon, terrorismin ja sotien aikakausi, jolle ei vieläkään näy päätepistettä. Surullista, että ihmisrotu on sotaisa. Yhdysvaltoja kritisoidaan armottomasti toimistaan ja varmasti virheitä on tullut sillekin. USA on kuitenkin panostanut valtavasti maailmanpoliisin rooliinsa ja uhrannut kansalaisiaan erittäin paljon ja näin ylläpitänyt länsimaista perusarvomaailmaa. USA on ajanut vapaata demokratiaan perustuvaa maailmaa, joka on ollut sen omana perustana vuodesta 1776. Sen ymmärrys keinoista on ollut monesti puutteellinen. Sen olisi pitänyt paremmin tajuta, että valtatyhjiö täyttyy todennäköisemmin terrorismilla kuin demokratialla. Nyt USA on ollut luomassa näitä valtatyhjiöitä, mikä on ollut omiaan lisäämään islamistien toimintammahdollisuuksia. Diktaattorien, kuten Husseinin tapana oli pitää ääriliikkeet kurissa.

Jatkossa USA:lla ei varmasti ole varaa tällaiseen rooliin. Mitä tulee tilalle? EU on aivan liian kankea ja heikko toimija. Venäjä tuskin pystyy vaikka haluaisi. Kiina? Kiinalla voisi olla resurssit uudeksi maailmanvallaksi, mutta mitkä ovat sen arvot ja intressit? Kiinaan on Maon jälkeen kasvanut erikoinen kapitalismin ja sosialismin yhteiskunta, jossa vauraus on lisääntynyt hyvin äkkiä. Varmasti ratkaisevaa on, millaisia johtajia Kiinassa on vastaisuudessa. Toivottavasti "putineja" ei nouse valtaan kovin pian Kiinassa.
---
Pistorius saa lopullisen tuomionsa. Murhasta häntä ei tuomita, se selvisi tänään. Tämä tapaus on järjellä ajateltuna mielestäni aivan selvä, ehkä vielä selvempi kuin eräs suomalainen tuttu oikeustapaus. Pariskunnalla on ollut raju riita, tyttöystävä on paennut vessaan ja lukinnut itsensä sinne. Huumehöyryissä olleella Pistoriuksella on kilahtanut korvien välissä. Hän on ottanut yhden aseistaan ja seulannut vessan ovesta lippaallisen sisään raivopäissään, jolloin tyttöystävään on osunut.  Ajatus kuvitellusta ulkopuolisesta kuulostaa paniikissa kyhätyltä hätävalheelta. Ja miksi ihmeessä ulkopuolinen hiippari olisi tullut taloon ja lukitsisi itsensä vessaan? Outo kuvitelma.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti