perjantai 12. syyskuuta 2014

Pää tyynyssä (päivitetty)

Kaksi päivää lääkekuuria jäljellä ennen parin viikon huilia. Tänään oireena oli merkittävä voimattomuus. Sängyssä tuli enimmäkseen oltua pää lujasti tyynyssä kiinni. Kauhavalla tuli sentään poikettua kenties toiseksi viimeistä kertaa varuskunnan porteilla. Lentosotamiehellä on vaivaiset viisi aamua jäljellä ja niistäkin kaksi lomilla.

Ruotsissa on vaalit kahden päivän päästä. Sosiaalidemokraattien johtaman punavihreän blokin voittoa on pidetty selvänä, mutta viime metreillä oikeistoblokki on noussut aivan kantaan. Kun vielä "sossujen" puheenjohtaja vähän töpeksi vaalitentissä, niin kisa voi mennä tosi tiukaksi. Nykyhallitus on onnistunut luomaan 340 000 työpaikkaa, mikä on eurooppalaisen taloukriisin aikana hyvä saavutus. Toki ongelmia on ollut varsinkin yksityistämisen kanssa .

Päivitys klo 00.09

Katselin Ruotsin valtiopäivävaalien vaalikeskustelun Femmalta, jossa olivat mukana kaikki puoluejohtajat. Vaalitentissä käytiin läpi kaikki vaalien kannalta keskeiset teemat mm. ympäristö- , koulutus-, maahanmuutto-, työllisyys- ja puolustuspolitiikka.

Monessa asiassa huomasi, että meillä Suomessa monet asiat ovat paremmin ja meillä on hyvä, toimiva yhteiskunta. Meidän ongelmamme on se, että meillä ei ole varaa ylläpitää tätä lintukotoa. Ruotsi on onnistunut paremmin luomaan työpaikkoja paremmin.

Yhtä asiaa ihmettelen, pakolaispolitiikkaa. Ruotsi on ottanut vastaan valtavan määrän syyrialaisia pakolaisia. Lukema on kymmenissä tuhansissa, se on Euroopan suurimpia Suomen lukeman ollessa sadoissa. Tosiasia kuitenkin on, että Syyrialaisia pakolaisia on sen naapurimaissa miljoonia leireillä ja talvi on tulossa. Humanitäärinen  hätä on hirvittävä paikan päällä. Se ei ratkea tuomalla muutamia satoja tai tuhansia ihmisiä pois leiriltä kotiutettavaksi heille vieraisiin kulttuureihin.

Joku käytti puheenvuoron, että nykyisellä tavalla annetaan kymmenen omenaa yhdelle lapselle, kun voitaisiin antaa kymmenelle lapselle jokaiselle yksi omena eli autettaisiin ihmisiä paikan päällä. Tätä pidettiin täysin sydämettömänä ja epähumaanina ideana. Sai yksimielisen tuomion, mutta miksi?

Itse kyllä ajattelen, että parin sadan syyrialaispakolaisen ottaminen Suomeen on kaunis teko, mutta kymmenen omenan jakamista yhdelle lapselle. Olisiko parempi niin, että kohdistamalla samat resurssit pakolaisleireille, auttamalla ihmisiä paikan päällä voitaisiin auttaa tuhatkertaisesti suurempaa joukkoa tarjoamalla heille ruokaa, suojaa ja lämpöä. Talven jälkeen Syyrian turvallisuustilanne voi olla aivan toinen. Parhaimmassa tapauksessa maan jälleenrakennus on hyvässä vauhdissa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti