perjantai 28. kesäkuuta 2013

Russiajokerit

Hallis myi sitten hallinsa venäläisille ja ryhtyi seurapomoksi havittelemaan KHL:n mestaruutta. Siinä on moni jääkiekkoihminen ja penkkiurheilija haukkonut henkeä kuultuaan uutisen. Aika näyttää, miten homma etenee. Sitä kyllä mietin, että kuinkahan moni Jokerien kannattaja oikeasti jaksaa tulla katsomaan jotakin Novosibirskin joukkuetta Helsinkiin. Luulisi,  Tampereen Tappara saattaisi herättää paljon enemmän intohimoja maksavassa yleisössä.

Yle:llä ovat alkaneet venäjänkieliset tv-uutiset Novosti Yle, jotka tulevat ykköseltä klo 16.45. Pari kertaa olen osunut kohdalle ja niitä on ollut kiva kuunnella. Jotenkin tullut mieleen, että miksi noita ei ole ollut aikaisemmin, ne tuntuvat niin luontevasti kuuluvan asiaan. Sekin on hyvä että suomalaiset kertovat itse asiat ja uutiset venäläisille venäjäksi. Näin toivottavasti vältetään ikäviä väärinkäsityksiä maiden välillä, eivätkä turhat dosentit sekoita maiden suhteita syyttä suotta.

Suomalaisten tulee mielestäni rohkeasti kommunikoida Venäjän kanssa. Länsi-Euroopan kriisin seurauksena ei kannata nyrpistellä Venäjän suuntaan, päin vastoin. Ja kun muistetaan yhteistä historiaa, niin ainahan ei tarvitse muistella onnettomia sotia. Pitää muistaa myös, että autonomian kaudella Venäjä nosti Suomen kansakuntien joukkoon ja kehitti Suomea monipuolisesti. 1800-luvulla Suomi nousi Venäjän ansioista Euroopan takapajulasta keskikastiin Venäjänkin edelle vuosisadan loppuun mennessä. Venäjän keisarit vierailivat Suomessa ja osa vietti säännöllisesti lomiaan täällä. Helsingin ja Pietarin välillä oli 1830-luvulta lähtien laajaa kanssakäymistä. Kaupunkien välillä oli höyrylaivayhteys jo tuohon aikaan. Hjallis katsoo viisaana liikemiehenä nyt näihin idän mahdollisuuksiin.

Kuukausittain julkistetaan gallup-mittauksia puoluekannatuksista. Hallituksen aloittaessa Kokoomuksen kannatus oli noin 10 %-yksikköä Keskustan edellä. Nyt keskusta on noin 3%-yksikköä Kokoomusta edellä. Valtava muutos parissa vuodessa. Yhdeksi syyksi on esitetty arvokonservativismia.

Viime vuosina  arvoliberalismia on levitetty hyvinkin ahdasmielisesti monen mielestä. Saa olla vain tiettyä mieltä asioista, muuten on jotenkin väärin ajatteleva. Eli liberalismi on tavallaan muuttunut itsensä vastakohdaksi. Tämä näkyy mittauksissa. Sattumoisin parhaiten tunnen kirkon alueella tehtyjä tutkimuksia, jossa näkyy suuri siirtymä selvänä faktana. Sellaista henkilöä, jota pidettiin 1990-luvulla keskitien normikristittynä pidetään tänään äärikonservatiivina änkyränä. Sama näkyy varmasti muuallakin, etelän vihervasemmistolaista city-liberalismista on vaivihkaa pyritty tekemään normia, ainoaa hyväksyttävää ajattelutapaa.

Tuo näkyy puolueiden kannatuslukemissa. Kokoomuksesta on siirtynyt koulutettua joukkoa kannattamaan Keskustaa ja Perussuomalaisia, koska niissä tuntuu vielä olevan tilaa hengittää, asioista näyttää saavan olla jotakin mieltä. Tälle joukolle varsinkin vielä Vihreät ja Vasemmistoliitto nostavat allergiset reaktiot pintaan. Paljon on pohdittavaa muutamissa puoluetoimistoissa illankin tunneille asti.  

Olen ollut tänään maksimaalisen toimelias, näillä voimilla ei enempään olisi ollut rahkeita. Olo sopivan uupunut ja päivästä nauttinut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti