maanantai 5. joulukuuta 2016

Tein huonot kaupat

Vointi on mennyt taas pikkuisen parempaan suuntaan. Kipua ei juurikaan ole ollut, hirmuinen hengästyminen sen sijaan pääsi pikkuisen tekemään kiusaa.
---
Viihde-elektroniikan puolella laitteita on valtavasti tarjolla. Mihin ihmeeseen muuten joutuvat ne kaikki vanhat laitteet, jotka vielä pari vuotta sitten olivat kirkkainta huippua? Pahimmassa tapauksessa kaiketi jäteröykkiöiksi, joista pienet lapset Afrikassa irrottavat arvokkaita osia pihdein tai jopa paljain käsin.

Täällä kuluttajapäässä jäin miettimään laitteiden halpenemista omien kokemusten pohjalta. Ostin lippulaivakännykän kolme vuotta sitten. Siinä oli 2gt RAM-muistia ja tallennustilaa 32gt. Hintaa oli 649eur. Tänä syksynä ostin jälleen lippulaivan. 4gt oli RAMIA ja tallennustilaa 64gt. Hintaa oli nyt 499 eur. Muistin määrä oli lisääntynyt ja hinta alentunut, Selvähän se, tämän vielä käsitän.

Uusin myös läppärin. Kolme vuotta sitten ostin isonäyttöisen läppärin, jossa 8gt muistia ja 750gt tallennustilaa. Hinta oli 649 eur. Prosessori oli AMD 10, jonka tuolloin kerrottiin vastaavan Intelin icore5 prosessoria.

Nyt ostin samanmerkkisen normaaliruutuisen läppärin, jossa muistia on 4gt ja tallennustilaa 128 gt. Prosessorina Intel icore5. Hintaa oli 429 eur, Mitä ihmettä on tapahtunut? Tein tyhmät kaupat mustan perjantai ostohuumassa, minkä tajusin vasta kaupasta lähdettyäni.  Uusi kone on laatikossa ja 30 päivän palautusoikeudesta on vielä aikaa jäljellä. Älypuhelinten kehitys on kaikkien tiedossa, mutta mitä läppäreille on tapahtunut? Olisin luullut kolmessa vuodessa tapahtuvat edistystä, mutta mitäs vielä? Nyt mainitut arvot näyttävät jopa taantuneen kolmen vuoden takaisista. Itse asiassa kännykkä meinaa suorituskyvyllään astua pahasti läppärin varpaille.

Mooren laki* luotiin alunperin 1965 ja sitä tarkennettiin kymmenen vuoden kuluttua. Sitä on usein siteerattu siten, että tietokoneiden laskentatehon kaksinkertaistuminen tapahtuu 18 kuukaudessa. Nythän niin ei näytä käyneen. Syynä näyttäisi olevan se, että transistoreita ei pystytä pienentämään määräänsä enempää.Toisena syynä on siirtyminen suurempaan energiatehokkuuteen, minkä on ajateltu jopa hidastavan prosessoreita. Eli pienen tutkiskelun jälkeen näyttää siltä, että piirien kehittämisessä on pikku hiljaa tulossa seinä vastaan. Mooren "laki" ei enää toimi alkuperäisellä tavalla.

Mitä tästä nyt sitten opimme? Sikaa ei edelleenkään kannata ostaa säkissä, vaan kannattaa tarkasti ottaa selvää siitä, mitä kulloinkin on ostamassa.

* Mooren referointitapaa on moitittu virheelliseksi. Muutenkin tällä kertaa liikun kaukana omasta osaamisalueesta. Toivotttavasti en eksy faktoista liian kauas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti