perjantai 9. joulukuuta 2016

Arvokkaita vieraita ja d-pommi

Trafiikkia piisasi tänään, Suomessa vierailivat sekä Venäjän pääministeri että Ranskan ulkoministeri. Eilen Trump soitti Niinistölle ja kertoi suomalaisten olevan "absolutely great people." Tässä onkin korkean tason kontakteja kerrakseen. Mielestäni suunta on täysin oikea. Levottomina aikoina on pidettävä puhevälejä auki kaikkiin mahdollisiin suuntiin. Sillä tavalla Suomi voi olla kansainvälisesti kokoansa suurempi toimija, joka voi aidosti parantaa maailmaa.
---
Venäläisillä on tullut pahasti lunta tupaan doping-asioissa. Tuhannella ihmisellä on ollut näppinsä pelissä, mikä on aivan ennen kuulumatonta. Systeemi on täysin läpimätä.  En usko, että moni asioita seurannut on kuitenkaan kovin yllättynyt, onhan tämä ollut alustavasti tiedossa. Venäjän maine on täysin  menetettty. Pitäisikö se sulkea ulos koko kansainvälisestä urheilijayhteisöstä?

Mikä on koko totuus? USA, Kiina, Kenia, Jamaika, Bulgaria jne. Mitä, jos kaikki huijarimaat poistetaan listoilta. Ketä oikein jää jäljelle? Yksin venäläisten syyttäminen on epäreilua, koska on erittäin todennäköistä, että muutkin huijaavat ainakin pienemmässä mittakaavassa, tai kukaties vielä suuremmassa.

Urheilun tärkeimpiä lähtökohtia on reilu kilpailu, johon kuuluu samalta lähtöviivalta lähteminen. Venäjän aiheuttama kriisi herättää isoja kysymyksiä koko ammattilaisurheilun mielekkyydestä. Poliittisen maailman myrskytessä olisi suotavaa, että urheilijayhteisö olisi vapaa politikoinnista ja pelkää urheilua ei nationalismia ainakaan laajassa muodosssaan.

Vaihtoehtoja on aika vähän. Dopingin salliminen tai kieltäminen. Välimuotoja tuskin voi uskottavasti olla. Salliminen ei ole uskottava vaihtoehto. Tuskin kukaan vanhempi voi sellaista lapselleen suositella. WADA on mielestäni avain ratkaisuun. Dopingin torjuntaan täytyy panostaa valtavasti, koska ammattiurheilussa liikkuu valtavat summat. Se näyttää ainoalta tieltä päästä eteenpäin.
---
Tänään olen ottanut varovaisesti, mutta ehkä sittenkin olin liikaa ylhäällä. Vointi ei ollut aivan toivottu. Onneksi oli lähimmäisiä ympärillä. Se luo turvallisuuden tunnetta ja saa tietenkin ajan kulumaan paljon mielekkäämmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti