lauantai 24. joulukuuta 2016

Sotilasjohtajakoulutusta elokuvan perusteella

Joskus kuulin jutun, jonka mukaan USA:n armeija käyttää koulutuksessaan materiaalina Edwin Laineen ohjaamaa "Tuntematonta sotilasta."

Nyt sitten kuulin, että Suomenkin armeija käyttää sitä omassa johtajakoulutuksessaan. Niinpä tänä iltana tuli katseltua kyseistä elokuvaa puoleenväliin saakka upseerioppilaan kanssa. Joka kerta tuo elokuva näyttää erilaiset kasvonsa. Mestarillinen henkilögalleria mahdollistaa erinomaisesti  myös johtajuuden pohtimisen. Tiettyjen upseerien ja alikersanttien välillä kipinöi kovasti, varsinkin Lammion ja Rokan suhde on klassikko.  Suhde miehistöön esitetään paljon auvoisampana.  No leffa pitää katsoa loppuun, ennen lopullisia johtopäätöksiä.
---
Kummelit, peteliukset ja kumppanit ovat luoneet paljon pöhköjä hahmoja suomalaisen viihteen tähtitaivaalle. Ilmiö on olemassa myös muualla päin. Norjan tv:ssä on sellainen pöhkö kuin Narvestad ja hänellä on Piiirka niminen hahmo, joka esittää suomalaista puhumalla ja käyttäytymällä hassusti. Suomalaisen näkökulmasta muistuttaa onnetonta suomenruotsia ja sketsit ovat aika väsyneitä. Norjassa tämä on silti ollut erittäin suosittu hahmo aikanaan.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti